Procesul de selecție în cadrul proiectului ”JCI Ten Outstanding Young Persons” (TOYP) s-a finalizat și ne-a oferit șansa de a descoperi oameni deosebiți, cu povești de viață care reprezintă cu siguranță o sursă de inspirație pentru fiecare dintre noi, servind ca model pentru noiile generatii, în demersul de a crea lideri mai buni. Ei sunt cei 10 finaliști ai ediției TOYP 2018!
Vlad VASILE-VOICULESCU | Denis TUDOR | Cornel Marian HOZA | Dragoș Cosmin Lucian PREDA | Doru Alexandru MIRAVIȚCHI | Dan-Cristian VODNAR | Sevda MEMET | Alexandru GHIȚĂ | Alina KASPROVSCHI | Ana MUNTEANU http://toyp.jciromania.ro/
JCI România apreciază eforturile și munca depusă de fiecare dintre acești tineri minunați ai României, în dorința lor de a aduce schimbări pozitive în comunitate.
Vă invităm și pe dumneavoastră să îi felicitați și să-i aplaudați pe data de 6 octombrie 2018, în cadrul Galei de Premiere TOYP 2018 care va fi organizată în București.
Mulțumim organizațiilor locale JCI din România care s-au implicat în desfășurarea acestei ediții și onoraților membri ai juriului care ne-au sprijinit în acest demers: Dragoș Bucurenci, Diana Crețu, Alex Dona, Dan Mocanu, Alexandru Bobe, Cornel Amariei, Florin Șomodi și Lavinia Erghelan http://toyp.jciromania.ro/
Poveștile celor 10 finaliști:
Vlad Voiculescu este cunoscut ca fost ministru al sănătății în Guvernul Dacian Ciolos, care a pornit o mişcare de transparentizare a sistemului, cu mӑsuri de instaurare de criterii obiective şi transparente pentru angajarea experţilor în comisiile de specialitate, promovarea prin meritocraţie în sistemul medical şi expunerea corupţiei din spitale. Dupӑ mandat, a înfiinţat Romanian Health Observatory, prin care îşi continuӑ misiunea începutӑ ca Ministru: sӑ adune împreunӑ experţi multidisciplinari ca sӑ creeze politici şi practici noi. Proiectele principale sunt legate de accesul la medicamente, servicii pentru pacienţi, politici publice bazate pe dovezi, creşterea transparenţei şi responsabilitӑţii în domeniul medical.
Cele mai de impact proiecte pe care le-a iniţiat şi coordonat în ultimii 10 ani sunt: MagiCAMP- tabӑra specialӑ pentru copii cu afecţiuni grave de sӑnӑtate, MagicHOME – refugiul pӑrinţilor care îşi însoţesc copiii cu afecţiuni oncologice la centrele medicale din Bucureşti, Cluj şi Viena; Reţeaua Citostaticelor – o reţea de peste 500 de voluntari din toatӑ Europa care au ajutat peste 2.500 de pacienţi români sӑ aibӑ acces la medicamente citostatice care nu erau disponibile în România.
În ultimii ani a primit numeroase premii în ţarӑ, care îi confrimӑ impactul pozitiv în societate şi 3 recunoaşteri internaţionale: “Premiul Cetățeanului European 2018” – acordat de Parlamentul European; Bursa “Eisenhower”, 2018 – se acordӑ doar 25 la nivel mondial; “Marshall Memorial Fellowship”, 2017- s-au acordat 75 la nivel mondial.
Denis Tudor este unul dintre câștigătorii competiției Hyperloop, ce şi-a propus găsirea unei alternative de transport a viitorului, iniţiată de omul de afaceri Elon Musk, ca parte a echipei rLoop. Inovația cu care au câștigat competiția constă într-un sistem atipic, capabil să transporte călători printr-un tunel depresurizat, cu peste 1.250 de kilometri pe oră. Denis este cel mai tânăr membru al echipei formate din ingineri de la NASA, Playstation și Tesla.
Începând din februarie 2018, Denis este bursier al EPFL (École polytechnique fédérale de Lausanne) din Elveția, unde își continuă cercetarea pentru „trenul viitorului”.
Cornel Marian Hoza este un transformator de paradigmă. Şi-a dorit să schimbe mentalitățile rigide și discriminatoare și să facă lumea un loc mai bun. Asta reușește zi de zi prin activitățile „Beard Brothers”-„The Sisterhood”-„Volunteer Crew”, care au scopul „de a promova și practica un tip cool de voluntariat, de a schimba mentalități, de a dărâma stereotipuri sociale. Beard Brothers înseamnă un grup de oameni tineri, cu spirit de inițiativă, deschiși spre a ajuta oriunde consideră că e nevoie, o asociație de bărboși și de nebărboase, puși pe muncă în folosul societății și pe distracție, tot pentru cauze sociale.” Cele 10 campanii mari pe care le-au desfășurat prin metode inovatoare au cooptat 500 de voluntari care sunt deja implicați în proiecte și mii de oameni care acționează pentru cauzele susținute de ei. Acțiunile BB s-au desfășurat până acum mai bine de 80 de evenimente proprii în peste 20 de orașe din România și în 10 din străinătate, având un impact direct asupra celor peste 10.000 de oameni care s-au mobilizat prin toate aceste activități să facă lumea un loc mai bun. Toate aceste acțiuni sunt în folosul celorlalți, ajută umanitatea, susțin cauze sociale, educaționale,medicale, culturale sau sportive și au creat schimbări pozitive în comunitate.
Dragos Preda este co-fondator și vice-președinte al Ligii Studenților Români din Străinătate, aceasta fiind doar una dintre multele sale realizări. Dragoș este un exemplu de inteligență, perseverență și dragoste pentru România. Cu toate că a fost bursier la două școli de renume internațional (este al 50-lea bursier în cei 65 de ani de existență ai Ecole nationale d’Administration), Dragoș a revenit de fiecare dată în țară. Mai mult, munca sa în străinătate a fost mereu dedicată României, probabil unul dintre cele mai concrete rezultate ale muncii sale reprezentându-l co-fondarea cu succes a Ligii Studenților din Străinătate. De altfel, o mare parte a carierei lui Dragoș este dedicată voluntariatului.
Dragoș reprezintă un advărat model pentru tinerii din România, dar și pentru toți tinerii plecați la studii în străinătate, care cu ajutorul modelului oferit de Dragoș înțeleg faptul că a fi român este o mândrie, dar și că întoarcerea în țară este o realitate posibilă și dezirabilă.
Doru Miravitchi este remarcabil prin realizările sale excepționale ca antreprenor pentru că a dezvoltat un grup de 13 companii, DMA Group, care au ajuns în 5 ani de la 0 la peste 10 milioane de euro cifră de afaceri și 350 de angajați, uniți de o cultură de echipă. Are 34 de ani și e un antreprenor „self-made”, un antreprenor autohton, cu mult bun-simț, muncitor și determinat.
Modest, altruist și ingenios, a creat „DMA Business Club” și „Fundația DMA” din dorința de a oferi o contribuție comunității, susținând financiar dezvoltarea tinerilor elevi și studenți și a antreprenorilor aflați la început de drum. Ştie că tinerii au nevoie de educație non-formală, de dezvoltare personală, de consiliere profesională, de mentori, dar și de echipamente cu care să învețe. A dotat deja o mare parte din școlile din Baia-Mare, din fonduri proprii, cu câte o tablă interactivă, cu care elevii să învețe într-o atmosferă modernă, creativă și bazată pe performanță și îți dorește mult ca acest proiect să se dezvolte la nivel național. În 2018 a dotat prima şcoalӑ din România cu un observator astronomic performant pentru elevi, a susținut personal discursuri de dezvoltare personală pentru aproximativ 2000 de elevi din localitate, iar o parte dintre aceștia au fost selectați să vină la Doru să îi mentoreze.
La numai 36 de ani, Dan C. Vodnar se bucură de o activitate de cercetare ştiinţifică şi de inventică, recunoscute la nivel naţional şi internaţional. A fost premiat cu Medalia de AUR, şi menţiune Specială pentru „Compoziţia şi procedeul de obţinere a jeleului probiotic”, la Salonul Internaţional de Inventică PRO INVENT, editia XVI-a, 2018, Cluj Napoca. În anul 2017 a primit Medalia de Aur la Salonul Internaţional de Inventică de la Geneva, Elveţia pentru invenţia “Biofilm cu acţiune antimicrobiană, procedeu de obţinere şi utilizări”. De asemenea, anii 2017-2016 au fost presăraţi cu nenumărate medalii de aur și premii de excelenţă în cadrul Salonului Internaţional de Inventică PRO INVENT pentru lucrările coordonate în rândul studenţilor căci viziunea sa are la bază susţinerea potenţialului uman prin insuflare de pasiune şi muncă.
Când l-am întrebat ce îl motiveazӑ sӑ exceleze ca şi cercetӑtor şi sӑ-şi inspire studenţii ca profesor universitar, ne- a spus: „Eu cred în puterea exemplului şi în concluzii, precum: PERSEVERENŢA BATE INTELIGENŢA! PASUNEA ÎNSEAMNĂ SUCCES! VALOAREA UMANĂ ESTE MULT MAI MARE DECÂT PREJUDECATA CELORLALŢI! MUNCA ÎNNOBILEAZĂ ŞI INSPIRĂ OMUL”.
Sevda Memet este o tânără de 26 de ani, absolventă a Facultăţii de Medicină din cadrul Universității Ovidius din Constanţa, admisă la o bursă MBA (Master of Business Administration) la prestigioasa Universitate Stanford din SUA. Ea va face parte dintr-un program inaugural Knight-Hennessy, înfiinţat de John Hennessy, fostul preşedinte al Universităţii Stanford şi actualul preşedinte Alphabet (compania care deţine Google) şi de Phil Knight, fondatorul Nike, considerat cel mai bun program de MBA din lume.
În prezent, Sevda este medic rezident în departamentul Hematologie-Oncologie şi Boli Rare,la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa, însă va întrerupe această activitate pentru următorii doi ani, timp încareva aprofunda cunoştinţele în domeniul managementului şi al administrării instituţiilor medicale, dupa care, îşi doreşte să revina în România, pentru a ajuta pacienţii oncologici din ţara noastră, prin realizarea unui centru oncologic de top.
Prin prisma performanțelor sale remarcabile, dar și a inițiativelor depuse în sprijinul comunității sale, prin mentalitatea sa pozitivă, prin deschiderea către nou și oportunități, dar și prin țelurile sale ambițioase și preocuparea autentică pentru semenii săi, Sevda se conturează ca fiind un tânăr remarcabil, care are o poveste de success și care, în mod inevitabil, își va continua această poveste acumulând tot mai multe reușite și gererând influențe pozitive în rândul tinerilor din generația actuală și viitoare.
Reprezintă un lider al generaţiei sale, care prin exemplul personal îşi doreşte să le insufle celorlalţi curajul de a avea încredere că pot accede către orice domeniu si devotamentul asupra telurilor indiferent de obstacole.
Inspirata de citatul „Daca ti s-a dat un vis, ti se vor da si sanse sa il implinesti”, Sevda este foarte optimistă că țelul său ambițios va prinde contur și va deveni o poveste de succes.
Alexandru Ghita este fondatorul EDUCATIVA – un grup de întreprinderi sociale în domeniul educației ce urmaresc dezvoltarea și valorificarea potențialului uman al tinerilor din România. Printre proiectele inițiate de Alexandru se numără RIUF, EDMUNDO, UNIVERSALIO, REVIRO, Optiuni.ro, AdmitereOnline.ro. De asemenea, Alexandru este co-fondator alături de alți parteneri într-o paletă largă de proiecte comunitare, printre care EA – The Entrepreneurship Academy – prima universitate de antreprenoriat din România, prima Academie de Leadership și Management Școlar din Romania și SuperTeach – primul program de Outward Mindset dedicat profesorilor din România.
Alina Kasprovschi a fondat și conduce, de șapte ani, Fundația Comunitară București. Organizația pune împreună donatori, ONG-uri, grupuri de inițiativă pentru a dezvolta comunități în care să ne simțim ca acasă. În 6 ani, a finanțat peste 250 de proiecte din București și Ilfov cu mai mult de 3 milioane de lei. Cele mai importante programe derulate de fundație sunt Swimathon, un eveniment de strângere de fonduri prin înot care a generat peste 100.000 de euro pentru proiectele bucureștene la ultima ediție; 8 hours overtime for a good cause, o seară în care experții rezolvă proiectele ONG-urilor din oraș; și fonduri de finanțare pentru proiecte și burse, împreună cu IKEA România, Mega Image, Porsche România, AFI Europe România sau BRD Societe Generale.
Dincolo de nume și cifre, impactul fundației vine din dezvoltarea de mecanisme simple de donație și voluntariat, din creșterea nivelului de încredere în inițiative din comunitate, din comunicarea faptului că, atunci când te implici, o faci în primul rând pentru binele propriu. Proiectele FCB cresc nivelul de profesionalizare și de impact al organizațiilor mici și medii din București, și încurajează grupuri de vecini sau oameni pasionați de aceeași temă să dezvolte proiecte în comunitățile lor. Fundația susține cu resurse și recunoaștere oameni cu inițiativă din București, pentru ca acțiunile lor să îi inspire și pe alții să se implice și să formeze o comunitate de suport pentru oraș.
Cu pași mici însă, cu determinare și cu încurajarea a astfel de modele în societatea noastră, putem avea rezultatele dorite pe termen lung. Ana Munteanu are ceea ce se numește ”drive” în ea și în toate acțiunile ei, este o luptătoare și una dintre cele mai puternice femei de care se poate bucura comunitatea Timișoreană și cu care România se poate mândri. Un om aparent simplu, de o modestie fabuloasă, pe care viața îl poate purta oriunde în această lume, a ales să rămână să crească o Românie frumoasă, pe care cu toții ne-o dorim.
De la „Borcanul cu ulei” la Comisia de circulaţie a Primăriei Municipiului Timişoara și Verde pentru Biciclete, nimic nu-i stă în cale când este vorba despre cauze sociale.
Crede că educația ecologică trebuie să înceapă timpuriu și a văzut efectele unei astfel de abordări chiar pe fiul ei, Ari, care la 5 ani și jumătate știe mai multe despre reciclare decât un om mare. Iubește comunitatea în care trăiește și e gata să mute munții din loc pentru cauzele în care crede!01