JCI Academy 2018, Himeji, Japonia – școala pentru viitorii lideri JCI

În calitate de Deputy National President am avut deosebita onoare să reprezint JCI România la cea de-a 31-a ediție a celei mai mari academii de leadership organizată la nivelul internațional, alături de peste 200 de delegați din peste 100 de țări din întreaga lume.
În aproape 10 ani în cadrul acestei organizații am participat la multe evenimente internaționale, 6 Congrese Mondiale și 5 Conferințe Europene, însă cu siguranță experiența din Japonia este unică, care își va pune amprenta asupra mea ca om și profesionist.
Programul Academiei de leadership a fost unul foarte intensiv, având parte de multe experiențe și provocări pe care doresc să le împărtășesc colegilor mei din JCI România.
Academia din Himeji a abordat mai multe teme, considerate piloni principali în leadershipul JCI:
• Create better National and Local Leaders
• Create Global Awareness
• Create a spirit of OMOIYARI
• Create Harmonious Leaders
• Create a Global Network
Programul Academiei de leadership din Japonia presupune câteva zile de acomodare cu cultura japoneză și cu participanții în program și 10 zile de lucru într-o echipă internațională pe un topic stabilit de organizatorii academiei: în acest an ”Harmonious Leadership”.

Homestay
Cultura japoneză este deosebită și am constat acest lucru în urmă cu 3 ani cu ocazia participării la Congresul Mondial JCI din Kanazawa, dar familia japoneză este cu adevărat fascinantă!
Pentru a cunoaște cu adevărata cultura japoneză fiecare participant a fost alocat de organizatori unei familii gazdă din Himeji unde am aflat mai multe despre cultura japoneză, tradițiile, obiceiurile și stilul lor de viață. Am avut parte de o gazdă minunată care m-a facut să mă simt ca acasă într-o țară străină situată la aproximativ 10.000 km distanță. Am petrecut trei zile minunate alături de soții Shimizu și una din fetele lor Ayaka, care s-au asigurat că îmi vor oferi o experiența de neuitat. În spiritul tradițiilor japoneze gazdele mele mi-au oferit ocazia de a purta pentru prima dată kimonoul japonez, unul unicat, fabricat din mătase, vechi de două generații și pictat manual. O adevărată artă!
Pe durata șederii mele în Himeji familia gazdă mi-a organizat un program deosebit: m-au acomodat cu gastronomia japoneză, degustând mai multe delicatese locale în restaurante tradiționale și vizitând o fabrica de sake (băutură tradițională japoneză), mi-au facilitat participarea la un concert de jazz în aer liber și mi-au oferit posibilitatea de a testa ritualul tradițional de
servire a ceaiului verde japonez. Am constatat cu surprindere că într-un timp atât de scurt m-am acomodat foarte bine în noul meu habitat de viață și că am dezvoltat o relație foarte strânsă cu familia mea gazdă. Cu siguranță o să ne mai revedem.

Harmonious Leadership
Tema academiei din acest an a fost centrată pe „Wa” (和), un concept cultural japonez care în traducere liberă semnifică „ARMONIE”.
Această idee a fost în concordanță cu unul din scopurile JCI de a uni toate sectoarele societății pentru a crea schimbări pozitive în comunitate și cu aspecte cheie din crezului JCI, precum „brotherhood of men transcends the sovereignty of nations”.
Participanții la academie au fost împărțiți în grupe de lucru de câte 9-12 delegați, alcătuite din mulți membri japonezi și participanți internaționali. Grupul din care am facut parte și eu a avut reprezentanți din Japonia, Cambodgia, Bangladesh și Republica Moldova. Prima provocare a fost să lucrăm în echipă și să integrăm fiecare membru, chiar dacă majoritatea japonezilor din echipă nu cunoșteau limba engleză. Am descoperit astfel utilitatea maximală a limbajului nonverbal și … toate funcțiile Google Translate :). Acest context ne-a făcut automat mai toleranți și mai răbdători.
În cadrul programului de leadership am beneficiat de multe module interactive, coordonate de leaderul de curs Pascal Dike (Președinte Mondial JCI 2016), pe care am avut ocazia să îl reîntâlnesc și în trecut la Congresul Mondial din Kanazawa (2015) sau la cel din Quebec (2016).
Programul de leadership a fost astfel structurat încât să ne scoată din zona noastră de confort, să ne provoace permanent, să ne testeze limitele și să ne învețe cum putem gestiona diverse situații … totul însă în condiții de armonie. Cu siguranță această academie își va pune amprenta asupra viitorului fiecărui participant.
În final, am plăcerea să vă împătășesc acordul colectiv la care am contribuit alături de ceilalți delegați: „We the global leaders of the 2018 JCI Academy believe that harmonious leadership will unite all sectors of society to deliver collaborative positive change solutions which align to SDGs Strategy. Based on these beliefs, we commit ourselves to recruit members with high leadership potential and support them in the implementation of the ACF to become role models for young people.”
Cu siguranță acordul colectiv de la Academie va fi inclus în planurile mele pentru anul următor în care am onoarea să servesc organizația JCI România în calitate de Președinte. Planificarea pentru 2019 a început!
Japan Academy este o experiență deosebită. Sunt foarte multe alte momente pe care mi-aș dori să le împătășesc cu voi, colegii mei deosebiți din JCI România. Însă nimic nu se compară cu sentimentul pe care îl trăiți când participați la acest program. De aceea vă îndemn pe fiecare dintre voi să vă propuneți prin ceea ce faceți în organizațiile voastre, la nivel local sau național să ajungeți să TRĂIȚI această experiență.

Claudia Cordea
Deputy National President 2018
JCI România