Proiect „Peace is Possible in the EU” – JCI Targu Mures

Perioada de implementare
24.04.2017 – 27.05.2017
Scurt rezumat al proiectului
– conștientizarea procesului decizional al UE de către participanți – pledarea pentru pace în lume de către participanți – dezvoltarea capacităților de public speaking ale participanților – dezvoltarea capacităților de dezbatere ale participanților – însușirea unor informații teoretice dar și practice referitoare la UE de către participanți – dezvoltarea și aprofundarea capacităților de vorbire în limba engleză de către participanți
Activități și rezultate
Activitatea 1. Training de public Speaking
Descrierea Activităţii
Timp de două ore un trainer specializat din organizația JCI Târgu Mureș a susținut o sesiune referitoare la reguli și tehnici de perfecționare a discursurilor ținute în public. De asemenea la finalul acestui training au fost reluate informațiile transmise prin mail participanților referitor la procesul legislativ de la nivel european și regulile desfășurării unei ședințe de plen a parlamentului european. De asemenea au fost propuse de către participanți idei care să stea la baza actului legislativ pe care urmau să îl dezbată în cadrul evenimentului de simulare a plenului parlamentului european.
Rezultate atinse
Toți cei cinci participanți care au fost câștigători în cadrul evenimentului de simulare a plenului parlamentului european s-au regăsit printre participanții de la training. Prin urmare considerăm că participanții de la trening și-au însușit informații legate de elaborarea unui discurs coerent, exerciții de dicție și reguli în cadrul unei dezbateri.
Activitatea 2. Simularea ședinței de plen a parlamentului european
Descrierea Activităţii
În cadrul evenimentului au fost 22 de persoane înscrise care au participat activ în cadrul dezbaterilor și 5 membrii ai juriului format din: Marius Giurgiu Președinte JCI Târgu Mureș în rolul de Președinte al parlamentului European, Bașa George- Maior în cadrul Centrului de Instrucție Internațional Cincu, Ștefănescu Daniela- Decan al facultății de Științe economice, juridice și administrative, Rus Adina reprezentant E-ON Gaz și Crucea Roșie și Rob Mathews- cadru militar în armata SUA aflat în rezervă pe teritoriul României, ultimii patru având rolul vicepreședinților Parlamentului European. Pentru început Președintele organizației JCI Târgu Mureș a prezentat pe scurt activitățile organizației și obiectivele ei, urmat apoi de responsabilul proiectului mondial Peace is Possible din cadrul organizației care a prezentat pe scurt proiectul Peace is Possible și obiectivul acestuia. În următoarele câteva minute a fost prezentat proiectul Promotori pentru Democrație europeană fiind urmat de introducerea membrilor juriului.
Deoarece în momentul evenimentului la Strasbourg se desfășura deja ședința de plen am proiectat pentru câteva minute live discursurile europarlamentarilor și am discutat despre acestea și cum se pot regăsi în tema dezbătută de noi.
La momentul începerii simulării Președintele Parlamentului European a luat cuvânt și a ținut un discurs despre situația din România țară afectată de un atac armat declanșat de o țară non-membră denumită de noi Sokovia. La finalul discursului Reprezentantul Comisiei Europene a rezumat actul de lege pe care participanți îl primiseră pentru studiu cu două zile înainte împreună cu alte materiale utile despre grupurile politice, regulile ședințelor de plen, sistemul legislativ al Uniunii Europene, și funcționarea Parlamentului European. În urma prezentării pe scurt a actului legislativ președintele a oferit cuvântul fiecărui participant care s-a înscris că dorește să preia cuvântul. La finalul dezbaterii au fost doi participanți care și-au exprimat dorința pentru un ”catch the eye” și au mai făcut adăugiri discursurilor susținute. La finalul dezbaterii fiecare membru al juriului a preluat cuvântul și și-a exprimat propria opinie referitoare la democrație, pacea în lume dar și prestația oferită de către tinerii participanți. S-a făcut o scurtă pauză în care toți cei prezenți au fost serviți cu antreuri și răcoritoare timp în care s-au calculat scorurile oferite de juriu. În timpul pauzei s-a desfășurat și ședința foto, în care participanții au pledat public, conform oricărui proiect Peace is Possible pentru pacea în lume. Activitatea s-a reluat pentru oferirea certificatelor de participare tuturor celor care au luat cuvântul în cadrul dezbaterii și celor 5 premii câștigătorilor.
Rezultate atinse
Participanții și-au exprimat dorința de a mai participa la astfel de evenimente, și sesiuni de dezbateri. Au considerat de asemenea că evenimentul i-a ajutat să își exerseze abilitățile de vorbit în public și cele de vorbit în limba engleză. Conform formularelor de feedback evenimentul pentru a fot considerat de către toți participanții ca fiind unul util pentru dezvoltarea lor personală.
Activitatea 2. Prezentare în cadrul Conferinței JCI
Descrierea Activităţii
În cadrul evenimentului nostru bianual Conferința JCI a fost prezentat atât evenimentul ”Peace is Possible in the EU” cât și proiectul Promotori pentru democrație europeană și au fost înmânate participanților materiale și informații referitoare la Parlamentul European și Uniunea Europeană.
Rezultate atinse
Toți participanții au fost informați referitor la proiectul Promotori pentru democrație europeană și proiectul Peace is Possible in the EU
Presă&Media: Proiectul a fost promovat în presa locală:
Offline
Ziarul Cuvântul liber
http://www.cuvantul-liber.ro/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=96704&cntnt01returnid=61
http://www.cuvantul-liber.ro/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=96906&cntnt01returnid=61
Ziarul Punctul;

Simularea adunării în plen a Parlamentului European, pentru tineri la UPM


Lipirea de afișe în toate universitățile locale, Căminele studențești și liceele de prestigiu.
Prezentarea evenimentului studenților de la drept în cadrul cursurilor și împărțirea de fluturași.
Online
Site-uri:

Peace is possible in the EU by JCI Târgu-Mureș