Cum crește și se dezvoltă un proiect frumos: Food Waste Combat, de la o idee, la prima carte și premiul TEDx Eroilor

„Food Waste Combat a fost primul proiect în care m-am implicat în JCI Cluj. Mă atrăgeau toate, dar pentru că nu aveam cum să mă implic în atât de multe, am ales două dintre ele. Era anul 2014, toamnă, iar Food Waste Combat era pe valorile mele, voiam să risipesc mai puțin și vedeam oportunitățile de creștere. Antirisipă și pentru dezvoltare sustenabilă. Din start vă spun că echipa proiectului, deși s-a schimbat în acești ani, a fost mereu una extrem de dedicată ideii.

În 2015 am scris împreună prima carte din România dedicată risipei alimentare. A fost un demers ambițios și nu o să vă ascund faptul că de mai multe ori credeam că nu-l vom putea duce la bun sfârșit. Ne-am împărțit capitolele, unii dintre noi aveau să facă o cercetare pe risipa în magazine, alții în restaurante, alți colegi căutau exemple de bune practice sau trucuri prin care să risipim mai puțin. Am lansat cartea în toamna lui 2015.

Mereu a fost un interes pe tema asta, iar atunci când am început să organizăm cine comunitare – sesiuni de gătit cu alimente salvate de la aruncare – proiectul a atras mult atenția oamenilor preocupați de acest domeniu, dar și atenția presei naționale, regionale și locale. Da, chiar iese mâncare excelentă și din fructele și legumele cu forme imperfecte, și din cele care dau mici semne de…oboseală.

Săptămâna trecută Food Waste Combat a câștigat premiul TEDx Eroilor pentru proiectul care aduce cele mai multe beneficii comunității. Am concurat atunci cu alte super proiecte, am ajuns în finală și…am câștigat. Pe lângă cei 4.000 de euro obținuți, care ne vor ajuta să ducem mult mai departe proiectul, premiul e și unul care ne arată că există interes din partea comunității.

Asta ne face să vrem mai mult, căci aveam de mult planificat ca în 2017 să mergem pe mai multe direcții. Vom continua cinele comunitare – adunăm din piețe și din supermarketuri alimente perfect sănătoase, dar care ar ajunge la tomberon dacă nu le-am “salva”, facem informări în școli – incredibil cât de deschiși sunt copiii. Una dintre direcțiile principale vizează distribuitorii, așa că vrem să organizăm evenimente și focus grupuri cu reprezentanți de supermarketuri și restaurante. Împreună cu ei vrem să propunem norme de implementare la legea risipei alimentare, astfel încât aceste norme chiar să fie aplicate.

Idei și planuri sunt multe, noi, cei din JCI Cluj, ne găsim mereu energie pentru ceea ce iubim și pentru ce ne pasionează, așadar dacă vrei să fii la curent cu ceea ce facem ne poți urmări pe Facebook și te așteptăm cu drag la evenimentele noaste antirisipă.”

Corina Brândușan
Președinte JCI Cluj

Fotografii de pe pagina de Facebook