Împreună pentru comunitate – Instituțiile, O.N.G.-urile și mediul academic reunite la aceeași masă

Junior Chamber International a organizat la sfârșitul săptămânii trecute, la Târgu-Mureș, sub umbrela temei “Împreună pentru Comunitate”, o masă rotundă la care au participat alături de președinți ai organizațiilor JCI din țară, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale din oraș, ai instituțiilor și autorităților publice precum și ai mediului academic. Astfel, evenimentul a avut loc cu participarea președintelui în exercițiu al JCI Romania – Oana Radu,  președintelui JCI Târgu-Mureș – Marius Giurgiu,  a d-lor Mihai Negrea, președinte AMPER – Asociația Pentru Minți Pertinente, Andrei Caciuc – Laboratorul de Educație, Ionuț Țața – Președinte Asociația Pro-Democrația, Moldovan Daniel – AIESEC Mureș, Petru Luncan – reprezentant InnoDrive, Siklodi Jozsef – Direcția Județeană de Sport și Tineret Mureș, Cristian Man de la Fundația Comunitară Mureș, Loredana Egri membru JCI Mureș și Alexandru Lupșa președintele Fundației Alpha Transilvana și, totodată, renumit medic neurochirurg și cadru didactic universitar. Întâlnirea a fost moderată de domnul Horia Neș, Vicepreședinte pentru Politici Economice al JCI Romania și de domnul Alin Iuga,  purtător de cuvânt al Consiliului Judetean Cluj și cadru didactic al Departamentului de Administrație și Management Public din Universitatea “Babeș-Bolyai“.

Scopul evenimentului a fost acela de a reuni la aceeași masă și de a facilita dialogul și colaborarea între diversele entități implicate în dezvoltarea locală, respectiv administrația publică, mediul academic, reprezentanții sectorului neguvernamental – organizații și fundații, asociații studențești și de tineret precum și alți cetățeni activi.

Întâlnirea a oferit participanților oportunitatea de a prezenta principalele proiecte inițiate sau aflate în curs de derulare, cu accent pe modul în care acestea pot contribui la dezvoltarea durabilă a comunității. În același timp, pornindu-se de la premisa nevoii implementării unei democrații cu adevărat participative, în care problemele majore ale comunității să fie rezolvate cu consultarea și, respectiv, implicarea tuturor factorilor interesați – instituții publice, mediu privat și sector neguvernamental, au fost abordate o serie de aspecte referitoare la cadrul optim de interacțiune și dialog dintre toți acești factori.

În acest sens, o concluzie general împărtășită de către participanți a fost aceea a necesității  unei corecte înțelegeri de către toți cetățenii a ideii de implicare constructivă în comunitate: “Există un deziderat, modul cum funcționează sistemul, ciclul vicios, tot ce se propune își găsește opozanți dar nimeni nu vine cu propuneri, hai să facem o încercare de a veni cu propuneri, să eliminam diviziunea dintre cetățeni/administrație pentru a nu se ajunge la o tensiune” a subliniat Ionuț Țața. Ideea a fost susținută și de ceilalți participanți, ajungându-se la concluzia că fiecare cetățean trebuie să își asume rolul în comunitate și să contribuie constructiv la adoptarea diverselor inițiative. În aceeași ordine de idei, domnul Alexandru Lupșa, a subliniat importanta democrației participative, a transparenței și a colaborării între persoane aflate în funcții și responsabilități diferite: “Degeaba un chirurg face treaba ca la carte dacă asistenta nu a sterilizat corespunzător instrumentele”. De asemenea, a promovat adevărata “cheie a succesului”, aceea a parteneriatului între generația matură, înarmată cu experiență și cunoștințe solide și generația tânără, ghidată de energie și entuziasm și având ca și atu tehnologia modernă.

Ca o concluzie a discuțiilor, a fost invocat și impactul pozitiv pe care l-ar aduce în comunitate crearea unei coaliții a ONG-urilor sau organizarea în mod regulat a unor întâlniri ale acestora, in scopul unei mai bune și mai intense colaborări.

La final, întâlnirea a fost apreciată ca fiind mai mult decât benefică pentru toți participanții deoarece s-a creat un cadru pentru cunoașterea reciprocă, s-au împărtășit inițiative și experiențe și s-au deschis noi direcții de dezvoltare.

Junior Chamber International (JCI) este una dintre cele mai importante organizaţii non-guvernamentale din lume, având peste 115 organizaţii naţionale afiliate, cu peste 200.000 de membri – persoane între 18 şi 40 ani, cu filiale în peste 6.000 de comunităţi locale de pe tot globul. JCI caută soluţii pentru problemele din comunităţile locale, croite pe baza caracteristicilor acestora, pentru a construi o lume mai bună, creând astfel impact global.

 

JCI România

Date despre organizațiile participante:

 

Organizatorii au comunicat participanților faptul că tema la nivel național JCI Romania e aceea de educație si ca JCI Târgu-Mureș contribuie cu succes in acest sens dezvoltând proiecte in domeniul educației pe următoarele arii: sănătate, dezvoltare personala, soluții pentru creșterea mediului de afaceri, sănătatea mediului si deprinderi de viată independenta pentru copiii din orfelinate.

La rândul lor, entitățile participante si-a expus inițiativele de succes pe care le-au implementat in comunitatea locala:

Laboratorul de Educație desfășoară ateliere pentru cei mici, pentru dezvoltarea abilitaților socio-emotionale. “Ne propunem sa revoluționam sistemul de educație” spune Andrei Caciuc.

Cei de la InnoDrive îndruma școlarii in tainele programării și a explorării domeniilor STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică)

Împreună cu colegii lui, Ionuț Țața dezvolta o aplicație pentru referendum și vot online.

Domnul Siklodi Jozsef – Direcția Județeană pentru Tineret și Sport Mureș a confirmat politica instituției de a finanța proiectele ONG-urilor atât timp cat acestea sunt responsabile in acțiunile lor.

Fundația Comunitară colaborează si susține si alte ONG-uri atât cu fonduri cat si cu sprijin in realizarea proiectelor. Cele mai importante inițiative sunt cele legate de problema copiilor orfani ajunși la vârsta dezinstituționalizării.

Domnul Alexandru Lupșa a înființat Fundația Alpha Transilvana din dorința de a sprijini persoanele vulnerabile din punct de vedere social sau economic. Pe parcursul a 21 ani de activitate Fundația Alpha Transilvană a devenit o organizație umanitară prestatoare de servicii sociale, recunoscută atât la nivel local, cât și național și internațional.

AIESEC urmărește dezvoltarea abilitaților de lider ale tinerilor prin implicarea acestora in proiecte si prin colaborarea cu diverse entități.

La inițiativa AMPER, s-a ajuns azi ca legea partidelor sa fie schimbata astfel încât se poate în momentul de față se poate înființa un partid cu doar 3 membri. Mihai Negrea a vorbit si despre platforma online AMPER ALERT prin care cetățenii pot contacta mai ușor autoritatea locala si care a înregistrat mii de sesizări încă din primele luni de activitate. Principala problema ridicata de reprezentantul AMPER a fost legată de întrebarea: cum sa comunicam mai eficient cu instituțiile statului?