JCI ACADEMY 2016, Mito, Japonia – școala pentru viitorii lideri JCI

În perioada 29 Iunie – 11 Iulie s-a desfășurat în Japonia Academia JCI destinată viitorilor președinți naționali JCI. La eveniment au participat 90 de reprezentanți internaționali și 90 de membrii JCI din Japonia, coordonatorul cursurilor fiind trainer-ul și președintele JCI din 2006, Lars Hajslund. Organizația JCI România a fost reprezentată de către Oana Radu, Președinte Adjunct în 2016. Din 1987, de când programul a fost inclus pe lista oficială de evenimente JCI, s-au organizat 26 de ediții, la care au participat peste 3000 de oameni.

Scopul programului poate fi definit prin următoarele idei:
1.aprofundarea înțelegerii reciproce între participanții internaționali și japonezi;
2. oportunități de specializare pentru liderii globali de mâine;
3. asigurarea continuității și dezvoltării organizației JCI la nivel local, național și internațional;
4. implicarea în menținera păcii la nivel global.

Tema ediției din 2016 a fost Compasiune (KYOKAN), programul fiind structurat în trei părți: 1) interacțiunea între participanții internaționali în vederea stabilirii de parteneriate pentru anii următori, prin organizarea de activități recreative destinate acestora; 2) descoperirea culturii japoneze, a îmbinării dintre modernism și tradiție prin vizitarea obiectivelor turistice și prin programul de două zile locuit împreună cu familiile japoneze din Mito; 3) ateliere de lucru în echipe formate din participanți internaționali și japonezi cu scopul analizei provocărilor din diferite țări și identificarea de soluții comune.

Mesajul de  implicare, de depășire a barierelor culturale și de comunicare mai presus de limbajul verbal, a fost transmis prin chiar înțelesul cuvântului COMPASIUNE, emoția simțită de cineva ca răspuns la suferința altuia motivând dorința de a ajuta. Mai mult decât empatie, liderii JCI vor fi orientați spre acțiune.

Lars Hajslund, prin structura cursului și prin modul de interacțiune cu participanții a reușit să motiveze și să provoace schimbări în optica și strategia de viitor a fiecărui cursant. „Un eveniment care m-a scos din zona de comfort, mi-a dat putere, mi-a oferit soluții, argumente și suport emoțional pentru a crede în aportul pe care fiecare dintre noi îl poate avea pe plan personal, în organizație, dar și în societate. Dacă am reușit printr-un antrenament de jumătate de oră să sparg o placă groasă de lemn cu mâinile goale, sunt în stare să depășesc obstacolele și să creez schimbări pozitive. Dincolo de experiența personală a descoperirii Japoniei și a modului de comunicare cu oameni proveniți din culturi diferite, academia este un bun prilej pentru crearea si consolidarea de parteneriate între organizațiile naționale.”, ne-a declarat Oana Radu.

La academie au participat Paschal Dike, președinte JCI 2016, Arrey L. Obenson, secretar general JCI, Dawn Hetzel, candidat pentru funcția de președinte JCI în 2017, care au împărtășit participanților informații despre structura, aspectele administrative și proiectele internaționale JCI.

„Mulțumesc organizatorilor din JCI Japonia, care fac posibilă această experiență an de an, mulțumesc lui Lars Hajslund, pentru spiritul său viu și antrenant, mulțumesc colegilor participanți, care acum îmi sunt prieteni.” ne-a spus în încheiere Oana Radu.