Jurnal de Călătorie -Remus Rădvan-JCI experienţa daneză

Bun găsit,
 
Sunt Remus Radvan – secretar general JCI Timisoara 🙂
În cele ce urmează o să relatez întâmplări şi trăiri de la Conferinţa Naţională JCI Denmark 2012 – Silkeborg la care am avut plăcerea să particip în perioada 05-07 octombrie. Un eveniment pe care de altfel l-am găsit foarte interesant analizându-l din mai multe puncte de vedere: organizatoric, cultural, social, de impact. Am preluat fragmente şi din jurnalul meu de experienţe dar am încercat sa redau acestă relatare într-un mod cât mai simplu şi direct către cititor. Sper sa vă fie pe plac şi utile aceste informaţii şi relatări.
 
Locaţia în care s-a ţinut conferinţa a fost chiar perfectă. Era un resort cu căsuţe mici cochete din oraşul Silkeborg, care au parter + etaj, camere mici cât să fie suficient de încăpătoare pentru un pat dublu, băi comune, living şi bucatărie mare la comun. Cred că erau cel putin 40-50 de astfel de căsuţe, şi încă pe atât alte tipuri de căsuţe doar cu parter în stil duplex.  Lucrul frumos oferit a fost că puteam să stăm pe Chaptere (organizaţii locale) în căsuţe astfel ne simţeam ca o echipă unită mai ales când era vorba despre competiţiile între chaptere-uri.
 
Un aspect deosebit la acest resort, practic mic oraş, a fost că oferea orice facilitate doreai: De la internet în camere, la restaurante, Săli de conferinţe şi de workshopuri dotate cu whiteboard şi proiector , aqua park indoor, locuri de joaca pentru copii, golf, fotbal, tenis, echitaţie, mers cu barca pe lac, pescuit, pădure cu traseu amenajat pentru circulat cu bicicleta, sală de sport, etc..Un complex ideal atât pentru a merge cu familiile cât şi companiile in teambuilding.
 
Vineri – 05 octombrie:
 
Am facut check-in la recepţia conferinţei, ne-au dat badge-uri şi o plasă cu fel şi fel de suveniruri de la sponsori până si periuţă de dinţi,  după care s-a plecat spre cabane să ne pregătim şi a inceput primul workshop pentru cei veniti prima oara la o conferinta nationala, în special erau membri noi.
 
În acest workshop pe noii veniţi ne-au pus să ne cunoaştem între noi prin diverse jocuri de grup de la a arunca o mingiucă de la unul la altul, până la a juca acel joc cu cătuşe de aţă, şi chiar a rupe un creion cu mâna. Ne-au dat un task pentru pentru a-l rezolva pe parcursul conferinţei ca să scriem pe un cartonaş numele şi semnătura unui senator, senior, viitor preşedinte local, membru de board naţional, şi o fată sau un băiat care nu are partener :). Aceasta a devenit o competiţie şi într-un final, în gală a fost tras la sorţi unul dintre cei care au completat şi trimis lista până la deadline şi premiat cu o sticlă de vin şi aplaudat la scenă deschisă.
 
În acelaşi timp cu seminarul pentru noii veniţi s-a organizat training cu tema „Learn2Lead” pentru proaspeţii preşedinti locali aleşi.
 
După aceste două evenimente a urmat prânzul, care trebuia cumpărat extra, dar noi l-am avut în cabana noastră, au gătit fetele. Un plus pentru organizatori pentru a diferenţia cei care au servicii extra de ceilalti, au folosit buline pe badge-uri aşa că toata lumea ştia unde se duce şi cum, foarte util pe spatele badge-urilor era printat programul conferinţei.
 
Dupa acest prânz care putea fi mai scurt sau mai lung, în funcţie de cum alegea fiecare, s-au organizat 2 workshopuri care ţineau mai mult de tema conferintei , nu neapărat de JCI: THE ALTERNATIVE. Unul dintre ele era cu un tip care doar dacă se uita la tine 2 minute în tacere, în ochii tăi, fara să spunaănimic, scria pe o foaie tot ce credea şi după, prin întrebări ajungea la acelaşi rezultat ca cel de pe foaie, putea sa citească ganduri şi etc dar eu nu prea cred din astea, e foarte bine că si-au aflat lucruri noi despre ei, doar că acel care-ţi dorea să beneficieze de această experienţă trebuia să plătească 50 de coroane.  Celălat consta în Medicină alternativa de la masaje la acupunctură; de asemenea cine vroia participa. Aceste evenimente au în special succes la senatori si seniori (persoanele mai în vârstă) care au şi timp şi bani să petreacă relaxaţi.
 
In paralel cu aceste 2 seminarii s-a desfaşurat Delegate Assembly unde nu am avut acces întrucat s-a discutat de buget, strategii şi altele.
 
După toate acestea a urmat principalul workshop, cu Key Note Speaker – Marcus Orlovsky – un londonez magnific, special , deosebit. Ei bine dacă nu prea mă las aşa uşor influenţat şi motivat de oricine citeşte câteva cărţi motivaţionale şi încearcă să îşi facă traininguri din ele, tipul ăsta m-a cucerit, are de unde spune, a făcut atat de multe, lumea ar trebui să ii fie recunoscătoare. Investeşte mult în educaţie şi am discutat timp îndelungat cu el pe tema asta şi pe viitor aş dori să îl invit în România, unde a mai fost de 3 ori.
Dupa aceasta conferinţă de impact am plecat motivaţi spre căsuţe, să luăm cina împreună şi să ne echipăm pentru marea petrecere tematică : Piratii, care urma să se desfăşoare în aquaparcul indoor. Perfectă locaţie nu? Fiecare dintre chaptere a trebuit să îşi pregătească constumaţia specifică pentru a se diferenţia de ceilalţi. În încheierea zilei a urmat o petrecere cum rar am mai văzut, oameni care dupa ce beau se arunca în pisicine şi după dansează uzi, şi nici o fată nu se supără că este aruncată în piscine ba chiar râde. Ca şi detaliu organizatoric chiar au amenajat aquaparcul cum se cuvine: Lăzi cu bani de aur de ciocolată, Comoara pe fundul bazinelor, 2 fete pe post de sirene stăteau pe o insulă în mijlocul piscinei, muzica de calitate şi distracţie cât cuprinde. Băuturile se cumpărau de la cele două baruri pe care tot JCI le organiza şi îşi scoteau profit acolo, reducând alte costuri. Participanţii aveau nişte brăţări de plastic din care puteai să rupi câte o unitate şi cu ea cumpărai  băutura. Aceste brăţări se cumpărau înainte astfel nu trebuia purtată grija banilor sau portofelului iar sumele pt. care se cumpărau erau sume destul de mari încat sa te ameţeşti serios, având o direcţie spre consum că nu aveai ce face decât sa bei toată braţara, astfel deveneai mai distractiv pentru petrecere. :))
 
 
     
Sâmbată – 6 octombrie:
 
Micul dejun a fost disponibil de la 07 la 10.
 
De la 08:30 la 09:30 s-a organizat o şedinţă de yoga pentru doritorii de relaxare că tot era în pas cu tema ca medicină alternativă.
 
De la 09 la 12 s-au organizat o serie de cursuri şi workshopuri în paralel :
 
–          JCI Impact ( Active Citizen Framework) preşedintele naţional şi deputy president ne-au învăţat cum să transpunem proiectele viitoare JCI pe Active Citizen Framework, ne-au explicat această schema şi am început să lucrăm pe ea, cerând fiecarui Chapter să identifice 3 probleme ale societătii lor, să vina în faţa să le treacă pe white board, iar după am avut  ca temă să alegem una din ele şi să încercăm să creăm un plan de acţiune axat pe acest Framework  pe care fiecare chapter l-a prezentat în faţa tuturor.
 
–          JCI workshop : Nothing but nets – La acest seminar deja am auzit discuţii mai aprinse la început, potrivit cărora  2015 se aproprie cu paşi repezi şi trebuie să ne batem pe umăr unul pe celalalt şi să luăm iniţiativa. Am fost foarte uimit să aud că ei se gandesc la centenarul JCI de pe acum, sau ce sa mai zic dacă ei consideră că nu fac foarte multe,  dar tot ei sunt şi cei mai în măsură să îşi cunoască nivelul. Cu privire la obiectivele Nothing but Nets pe care le au pană în 2015, mai ales cele referitoare la numărul de plase de tânţari strânse, cele pe care le aveau planificate până în 2015 au fost deja expediate, deja şi-au atins obiectivul în anul 2012, a existat o confuzie la traducere, nu înteleg de ce nu se felicită, ştiu doar ca isi doresc foarte mult sa fie printre cei mai buni şi nu prea se compară între ei în interiorul ţării ci cu alte puteri JCI din lume. S-a realizat un brainstorming de grup despre ce idei noi pot aduce acestui proiect şi s-a stabilit că vor realiza un calendar Nothing but Nets, vor poza fiecare pentru el, poze inovative.
 
–          JCI Workshop : Energie regenerabilă. O organizaţie foarte puternică pe acest domeniu a prezentat despre cele mai inovatoare si sustenabile metode de a crea energie verde. Isi doresc ca Danemarca sa fie printre cele mai verzi tari din lume pana in 2050. Mai mult decat atat, s-a discutat cum poate JCI ajuta aceasta organizatie sa creeze mai mult impact, sa informeze cat mai multe persoane printr-un parteneriat.
 
–          JCI workshop Membership. Pur si simplu un workshop deosebit si pe care il vad benefic pentru cresterea organizatiei la nivel national sustenabil. Anual se aleg si primesc diplome cele mai active chambere, fie pe domenii fie pe general, acestea au sustinut acest workshop, impartasind experienta lor despre cum se conduce un chamber de succes celor care au format un chamber de curand, in ultimii doi ani si inca sunt in perioada de crestere si acumulare de experienta, aceste chambere vin cu toti membrii fie isi trimit doar liderii. De asemenea pot sa isi aleaga Chamber Angels care are grija de ei, participa fie fizic fie virtual pe skype la sedintele lor si ii sfatuieste oferind know-how si opinii. As dori sa va transmit urmatoarea informatie foarte interesanta:  in Danemarca în ultimi zece ani, intradevar s-au deschis multe chambere in tara, dar tot in aceeasi perioada au fost inchise in jur de 30. Chiar si asa, inca au aproximativ 50 de chambere  sau LOM-uri in conditiile in care Danemarca are o populatie de 5 milioane si jumatate, si o capitala care este cel mai mare oras are aproximativ 1 milion si jumatate de locuitori. Celelalte orase sunt foarte mici, dar si destul de apropiate intrucat distantele sunt mici. Mentionez ca Aarhus si Copenhaga au cate 4 Lom-uri.
 
–          In paralel cu aceste workshop-uri s-au tinut si diferite sedinte de medicina alternativa la care au participat in preponderent membrii peste 35 de ani, seniori si senatori.
 
In continuare s-a servit pranzul, dupa care a urmat de la 13:00 la 15:30 Caucus si Open Forum. Ca sa explic mai pe scurt ce inseamna Caucun, sunt un fel de pre-alegeri sau dezbateri pentru pozitii, persoanele care candideaza pentru diferite pozitii in boardul national, intrucat sunt concurente mari pe fiecare post, isi sustin intr-o prezentare de cate 3 sau 5 minute punctele forte care le reprezinta pentru pozitia dorita. De obicei sunt doar doi pe acelasi post, probabil raman cei cu cele mai multe sanse iar dupa ce fiecare si-a sustinu prezentarea au la dispozitie cateva minute pentru a raspunde intrebarilor din public referitoare la aspecte din prezentare sau la problemele care vor sa le rezolve. Trebuie sa precizez ca totul se cronometreaza la sange, candidatii sunt opriti din prezentari daca nu au terminat in timp, iar unii dintre ei se folosesc si de ultimele secunde ramase din timpul acordat intrebarilor sa mai raspunda la una.
 
In pauzele dintre aceste dezbateri, ca sa se mai destinda atmosfera, au loc diverse prezentari de cate 5 minute fie de proiecte, fie pentru viitoare conferinte inclusiv cea nationala , si printre care am avut si eu  7 minute la dispozitie sa le prezint ce proiecte diferite avem noi in Romania.
Am primit un feedback foarte bun,  am avut casuta de mail si facebook-ul plin de mesaje si de multumiri, a fost un sentiment deosebit pentru mine sa vorbesc in engleza in fata a 150 de jaycees.
 
In paralel cu Caucus si Open Forum s-au mai tinut inca 2 workshopuri cu traineri renumiti dar din exteriorul JCI despre care nu am putut obtine prea multe informatii de la membri intrucat majoritatea celor pe care i-am cunoscut au fost la Caucus, iar pe internet am gasit numai informatii in daneza despre acei traineri si intr-o oarecare masura nu mi s-a parut foarte important sa relatez aceste aspecte.
 
Imediat dupa Caucus si Open forum s-a sustinut ultima etapa a concursului national de discursuri – The Golden Microphone – practic finala. Inainte de aceasta s-au organizat etapele locale respectiv regionale. La fiecare etapa s-au propus teme pentru toti candidatii, acestia avand posibilitatea sa aleaga dar in finala a fost propusa doar o tema asa ca fiecare din cei 5 participanti ramasi a trebui sa sustina despre acelasi subiect.  Un lucru interesant din punct de vedere organizatoric care merita relatat este faptul ca atunci cand unul dintre concurenti isi sustinea discursul, ceilalti 4 trebuiau sa astepte in afara salii, eventual alta sala, numai la final si la inceput au putut imparti aceeasi scena, lucru benefic atat pentru fiecare din ei cat si pentru competitie. Castigatorul isi va afla numele in gala.
 
In acelasi timp cu aceasta competitie s-a tinut un training pe domeniul HR cu o mare specialista in domeniu din Danemarca.
 
Dupa aceasta zi foarte plina, s-a mers la casutele unde am fost cazati, si ne-am pregatit pentru gala.
 
De la ora 19 pana dimineata a urmat Gala si petrecerea aferenta acesteia. Sala foarte mare in care a fost tinuta, a fost amenajata intr-un mod deosebit in tonul temei care a fost „1001 de nopti” ,organizatorii erau imbracati conform temei dar restul formal si impecabili. Toata sala era decorata cu panza alba iar de pe mese nu lipseau lumanarile. Inainte de intrarea in sala era un panou mare cu logo-ul conferintei si JCI unde echipa de fotografi profesionisti faceau poze la toti cei ce veneau pe grupuri, oricum in timpul galei intre doua mese a fost rugata toata lumea sa mearga cu intreg chapterul sa faca poza de grup acolo.
 
 
 
Inceputul galei a fost marcat de intrarea in sala prin incaperea din spate a presedintelui national si moderatorului pe camile exact ca in o mie si una de nopti. S-a inceput cu diverse discursuri si multumiri, statistici din partea presedintelui national cat si altor membrii de board. Dupa aceasta a urmat decernarea premiilor TOYP. Toti finalistii au fost prezentati pe un ecran mare  iar pentru fiecare castigator, toata sala, in jur de 350 de persoane au aplaudat in continuu pentru 5 minute. Pur si simplu ma dureau palmele, dar in acelasi timp ma motiva, chiar fiind cu ” pielea ca de gaina” datorita sentimentului patruns in mine, de dorinta ca intr-o buna zi sa traiesc si eu acest sentiment de a fi acolo sus pe scena aplaudat in asa maniera. INCREDIBIL.
 
Dupa cum se poate observa in poza, pana si presedintii locali au colanuri JCI.
Dupa aceasta fastuoasa decernare de premii s-a ales castigatorul competitiei de discursuri The Golden Microphone. Acesta a primit o diploma si un trofeu cu totul si cu totul deosebit: un microfon aurit.
 
S-a premiat membrul care a participat la workshopul celor noi veniti, si a finalizat task-ul.
 
Au fost chemati pe scena toti noii membrii din toate colturile JCI Denmark si au fost incurajati si aplaudati la scena deschisa iar la fiecare li s-a oferit pin-uri.
 
La gala cat si pe parcursul celorlalte zile au fost prezenti presedintii nationali ai Finlandei, Norvegiei si Letoniei, dar acum au avut oportunitatea sa spuna cateva cuvinte despre acest eveniment si despre JCI Denmark.
 
Au fost aplaudati la scena deschisa persoanele care au castigat la Conferinta Europeana 2012 cele 2 premii: Best Local President si Best Charity Program.
 
Cel mai activ membru ales al JCI Denmark a fost premiat cu o diploma si a primit simbolic o pereche de manusi de muncitor ca simbol pentru treaba si munca buna depusa.
 
Dupa toate acestea s-a lasat cu o petrecere pe cinste, a fost invitata o formatie de muzica si au facut un show foarte frumos cantand live cu instrumente. Consider ca distractia este frumoasa peste tot asa ca o sa las deoparte acest subiect.
 
In incheiera descrierii galei vreau aduc in vedere ca au fost doua baruri care functionau pe acelasi concept cu bratari cu tichete care se procurau inainte de inceperea galei. Pe mese erau puse ca un fel de meniuri, dar in ele scria programul galei si in niciuncaz ceva anume despre mancare, lucrate foarte bine in detaliu.
 
Duminica – 07 octombrie
 
Ultima zi a acestui eveniment a durat pana la ora 15 si a inclus diverse activitati precum  yoga, 2 alte workshopuri  in paralel cu traineri externi,  dar mai ales Delegate assembly unde s-a votat intens.
 
Pe tot parcursul acestor 3 zile, senatorii si seniorii au avut un program separat de ceilalti in afara de gala si petrecerea tematica cu pirati. Au luat mesele numai impreuna, vizitand companii locale, banci, o mica croaziera cu un vas si jucand golf.
 
In concluzie, cam aceasta a fost povestea acestui eveniment foarte frumos si bine organizat: Conferinta Nationala JCI Denmark 2012 din Silkeborg. Sper ca jurnalul meu v-a impartasit cate ceva din experienta  traita intr-o alta cultura in care JCI are un cuvant de spus si in care actioneaza diferit fata de noi, de la care putem invata si pune in practica multe lucruri si idei.
 
 
Cu prietenie,
 
Remus Radvan