Warning: A non-numeric value encountered in /home/rjci5138/public_html/wp-content/themes/jciromania/functions.php on line 5752

A început prima ediție a proiectului „Cetățean la Parlament”. Prima zi a fost dedicată training-urilor și workshop-urilor JCI, precum și prezentării procedurilor și modului de funcționare a Parlamentului. În cea de-a doua zi programul a fost orientat spre cunoașterea activității desfășurate de către deputați, participanții au avut ocazia să ia parte în sesiunile de lucru, întâlnirile de grup și sesiunile în plen, alături de deputații care au acceptat provocarea de a intra în ediția pilot a proiectului. JCI a ințiat invitații către toate grupurile politice, la care au răspuns afirmativ: Gabriel Petrea (PSD), Marilen Pirtea (PNL), Visan George (PSD), Adrian Dohotaru (independent), Andrea Csep Eva (UDMR), Andrei Daniel Gheorghe (PNL), Catalin Drula (USR), Ciprian Serban (PSD), Cosette Chichirău (USR),  Ilisanu Claudiu (PSD), Mara Calista (PNL),  Marius Margarit (PSD), Matei Dobrovie (USR), Pavel Popescu (PNL), Rotaru Alexandru (PSD), Adrian Todoran (PMP), Robert Turcescu (PMP).

Programul „Cetățean la Parlament” este o inițiativă a Junior Chamber International (JCI) România, membră a federației internaționale de tineri cetățeni activi, JCI în colaborare cu Ministerul Consultării Publice și Dialogului Social. Suntem o organizație non-guvernamentală apolitică de nivel mondial, fondată în 1915, membră în „United Nations Foundation”, cu rol consultativ în Consiliul Europei, UNESCO și în Consiliul Economic și Social ONU. JCI încurajează tinerii, cu vârste între 18-40 de ani, să devină pro-activi în comunitățile lor, să preia inițiativa și să rezolve provocările locale, cu impact sustenabil, global și regional. Peste 200.000 de membri se implică voluntar în 123 de țări pentru a crea schimbări pozitive în comunitate, pe 4 arii: Antreprenoriat; Dezvoltare Personală – Leadership; Responsabilitate Socială; Relații Internaționale și implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ONU, U.N. Agenda 2030.

Pentru a crea efecte reale în societate, JCI facilitează oportunități de cooperare și sinergie între toți factorii implicați: din mediul civic, mediul de afaceri și mediul politic. În acest sens desfășurăm anual programe de transfer de cunoștințe în instituțiile statelor europene, din 1994 încoace. Avem deja 13 ediții consecutive din cel mai cunoscut program de acest fel, „E.U. KnowHow Transfer”, la Bruxelles, unde participanții învață cum funcționează Parlamentul European și observă îndeaproape activitățile unui euro-parlamentar timp de 3 zile.

„După ce am fost, în 2016 și 2017, în programul de Know-How Transfer din Parlamentul European, mi-am dorit să deschidem aceste punți de comunicare și în România. Cred cu adevărat că fiecare cetățean e responsabil pentru calitatea comunicării și colaborării cu instituțiile statului. E nerealist sa așteptăm să ne rezolve cineva problemele comunității pentru că niciun om, orice funcție ar avea, nu poate cunoaște toate fațetele unei situații. În ziua de azi lumea evoluează rapid, ne confruntăm cu probleme de care generațiile anterioare habar nu aveau. Se estimează că peste 10 ani 60% dintre ocupații vor fi automatizate, avem încălzire globală, risipă, avem multe comportamente sociale cu impact negativ asupra planetei, ale căror costuri se observă din ce în ce mai mult. Ca cetățean al Pământului și cetățean al României, consider că nu mai avem luxul să stăm deoparte și să dăm vina unii pe alții. Tocmai m-am întors de la Congresul Mondial JCI din Amsterdam și-mi suna mereu în minte din discursul lui Kofi Annan, fost Secretar General ONU: „Puneți planeta pe primul loc! Suntem cu toții în aceeași barcă și dacă barca noastră ia apa, suntem cu toții în pericol, indiferent cât de bogați, cât de săraci, cât de educați sau needucați am fi.” Va rog și va indemn: implicați-vă! Deveniți cetățeni activi ai comunității voastre ai ai planetei!” Gabriela Vereș- managerul proiectului Cetățean la Parlament.

Din 2017 dorim să replicăm acest program în JCI România și vă invităm să participați în primul JCI Know-How Transfer din Parlamentul României: „Cetățean la Parlament”. Dorim să aducem 20 de tineri cetățeni activi, care să meargă, fiecare, la câte un deputat sau senator din regiunea sa, ca să învețe despre activitățile acestuia și să-l însoțească timp de 2 zile. Obiectivele programului: 1. Facilitarea relației dintre Parlament și societatea civilă; împlinirea obiectivelor de „Open Parliament” din agenda Open Government Partnership. 2. Crearea de oportunități pentru ca decidenții politici să primească inițiative, idei, sugestii de la cetățenii activi din circumscripția lor. 3. Schimbul de perspective și viziuni, privind anumite provocări locale, naționale, internaționale și soluții posibile. 4. Informarea parlamentarilor despre diferite inițiative locale și naționale create de tinerii activi și liderii din JCI , în misiunea lor de a îmbunătăți viața comunității.

Ca și rezultat concret al acestui schimb, ne dorim ca în 2018, participanții din JCI să creeze cel puțin un nou program cu impact pozitiv în societate, capitalizând experiența câștigată.

Beneficii secundare: Prin acest gen de programe de familiarizare cu activitățile instituțiilor statului, credem că pe termen lung va crește nivelul de educare, informare și de implicare a cetățenilor în subiectele de interes public. Milităm pentru ca din ce în ce mai mulți români să își asume responsabilitatea pentru calitatea relației dintre ei, ca mediu civic, cu mediul economic și cel politic și să devină cetățeni activi.

Agenda proiectului:

PROGRAM „CETĂȚEAN LA PARLAMENT” 2017 – prima ediție
Duminică, 12 noiembrie – Workshopuri interne JCI
Orele 14.00-19.00
Locație: Bulevardul General Gheorghe Magheru 31, București, Sediu Ministerul Consultării Publice și Dialogului Social

Luni, 13 noiembrie – Activitate Parlament
11:30 – Intrarea în grup​​ în Parlament și control de securitate
12:00-13:30 Deschiderea oficiala si participare la Întâlnirea Grupului de lucru în Comisia de Muncă* pe Legea 62
​13:30-16:00 Program individual cu Deputatul ales
16:00-17:30 Participare la ședința plenară
​​​​
Marți, 14 noiembrie – Activitate Parlament
9:30 – Intrarea în grup în Parlament și control de securitate
10:00-12:30 Participare la ședința plenară
1​2​.30-17.​3​0 Program individual cu Deputatul ales

Miercuri, 15 noiembrie – Dezbatere Publică despre risipa alimentară
Locație: Bulevardul General Gheorghe Magheru 7, București, Sediu Ministerul Consultării Publice și Dialogului Social.
10:00-12:00 Dezbatere publică despre Cadrul Legislativ de Implementare a Legii pe risipă alimentară. Ministerul Agriculturii a confirmat că ​îl va trimite pe dl Ministru Secretar de Stat Mihai Vișan.

cp5 cp4 cp3 cp2 cp1cp6